در مقایسه با قرصهای پیشگیری از بارداری، عوارض IUD کمتری است د و بسیاری از خانمها ترجیح میدهند از این روش برای پیشگیری از بارداری استفاده کنند. IUD ابزاری کوچک به شکل T است که داخل رحم قرار داده میشود و نه تنها مناسب خانمهایی است که قبلا زایمان کردهاند بلکه خانمهایی که تاکنون باردار نشدهاند نیز می توانند از انواع کوتاهتر آن استفاده کنند.
در حال حاضر دو نوع IUD در بازار موجود است: یک نوع از جنس مس است که اجازه نزدیک شدن تخمک و اسپرم را نمیدهد و آنها را خنثی میکند و یک نوع هورمونی که به طور موضعی پروژسترون ترشح میکند. IUD را تا 5 سال میتوان استفاده کرد و هر زمان مایل بودید میتوانید آن را خارج کنید. برخلاف باورهای رایج، IUD ناباوری نمیآورد بلکه روشی مطمئن و ایمن برای کسانی است که مصرف قرص را فراموش میکنند. انواع مسی IUD نیز برای پیشگیری از تشکیل لخته های خونی توصیه میشود.
با این وجود هر کسی نمیتواند از IUD به عنوان روش پیشگیری از بارداری استفاده کند به عنوان مثال خانمهایی که سابقه بارداریهای خارج رحمی دارند یا دچار عفونتهای رحمی، پلیپ، فیبرم، آندومتریوز یا سرطان رحم هستند نباید از این دستگاه استفاده کنند. حتی در خانمهایی که فرم رحم نامتقارن است یا خونریزی های بیدلیل دارند نیز استفاده از IUD توصیه نمیشود.
IUD هورمونی خود در مقایسه با انواع مسی پرعارضهتر است و میتواند باعث اکنه، بدخلقی، کاهش میل جنسی، چاقی و اضافه وزن شود. متخصصان توصیه میکنند خانمها قبل از نصب IUD سونوگرافی انجام دهند تا رحم از نظر هر نوع بیماری بررسی شود اما با این وجود اگر بعد از نصب IUD خانم دچار درد و خونریزی شد به این معنی است که مشکلی وجود داشته و بررسی کامل انجام نشده است. در این موارد لازم است عوارض IUD سریعا خارج شود.